Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Традиционно пилешко ризото

Традиционно пилешко ризото

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционно пилешко ризото
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Не пестете пармезана за това толкова вкусно пилешко ризото"

Необходими Продукти

  • пилешки бульон - 600 мл
  • пилешко филе - 250 грама (или обезкостено бутче)
  • масло - 1 с.л. меко (маскарпоне)
  • пармезан - 100 грама
  • ориз арборио - 210 грама
  • зехтин - 50 мл
  • лук - 100 грама наситнен
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 60 мл
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в загретия зехтина наситнените лук и чесън.

След 4-5 минути задушаване добавете късчетата пилешко и изчакайте да се позапържи.

Сипете ориза арборио и бъркайте в продължение на 2 минути. Налейте бялото вино и гответе до изпаряването му.

В този момент започнете да добавяте от топлия бульон, като наливате по 2 черпака. Бъркайте до тяхното абсробиране и овкусете със сол.

Продължете да добавяте по 2 черпака бульон и така докато се усвои напълно. По този начин ризотото ще придобие желаната консистенция.

Оризът не бива да е прекалено меко, така че от време на време пробвайте зрънцата.

Обикновено са необходими 15 минути. След това свалете от огъня и оставете да почине още малко.

Добавете част от пармезана и маслото, разбъркайте и сервирайте.

Поръсете с още пармезан и малко черен пипер - най-добре да е току що смлян.

Традиционното пилешко ризото е много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: