Начин на приготвяне
Запържете в загретия зехтина наситнените лук и чесън.
След 4-5 минути задушаване добавете късчетата пилешко и изчакайте да се позапържи.
Сипете ориза арборио и бъркайте в продължение на 2 минути. Налейте бялото вино и гответе до изпаряването му.
В този момент започнете да добавяте от топлия бульон, като наливате по 2 черпака. Бъркайте до тяхното абсробиране и овкусете със сол.
Продължете да добавяте по 2 черпака бульон и така докато се усвои напълно. По този начин ризотото ще придобие желаната консистенция.
Оризът не бива да е прекалено меко, така че от време на време пробвайте зрънцата.
Обикновено са необходими 15 минути. След това свалете от огъня и оставете да почине още малко.
Добавете част от пармезана и маслото, разбъркайте и сервирайте.
Поръсете с още пармезан и малко черен пипер - най-добре да е току що смлян.
Традиционното пилешко ризото е много вкусно!