Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пърленки с песто и сушени домати на фурна

Пърленки с песто и сушени домати на фурна

Пърленки с песто и сушени домати на фурна
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"За тези пърленки не ни трябва и основно - имат си песто, сушени домати, сирене и страхотен вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + 2 с.л. (тип 00)
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • зехтин - 50 мл
  • мая - 15 г (прясна)
  • захар - 1 ч.л. (равна)
  • сол - 1 ч.л. (пълна)
  • песто - 4 - 5 ч.л.
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • сушени домати - 5 - 6 бр. (в зехтин)
  • топено сирене - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.

Затоплете и прясното мляко.

Прибавете към брашното втасалата мая, прясното мляко и зехтина. Аз ползвах зехтина от сушени домати.

Замесете меко тесто, намажете го със зехтин и поставете в купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за около 30 минути.

През това време нарежете доматите и топено сирене на дребни парченца.

В купичка смесете песто и 1-2 с.л. зехтин.

Готовото тесто за пърленки премесете леко и разделете на 8-10 еднакви топки. Всяка разточете във форма на елипса.

Покрийте 2 тави с хартия за печене. Наредете разточените пърленки и ги намажете с пестото. Отгоре сложете по няколко парчета от нарязаните сушени домати и топено сирене.

Загрейте фурната на 200 градуса и сложете да се пекат за около 10-15 минути.

Много ароматни пърленки с песто и сушени домати, с мека вътрешност и хрупкава коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: