Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
Затоплете и прясното мляко.
Прибавете към брашното втасалата мая, прясното мляко и зехтина. Аз ползвах зехтина от сушени домати.
Замесете меко тесто, намажете го със зехтин и поставете в купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за около 30 минути.
През това време нарежете доматите и топено сирене на дребни парченца.
В купичка смесете песто и 1-2 с.л. зехтин.
Готовото тесто за пърленки премесете леко и разделете на 8-10 еднакви топки. Всяка разточете във форма на елипса.
Покрийте 2 тави с хартия за печене. Наредете разточените пърленки и ги намажете с пестото. Отгоре сложете по няколко парчета от нарязаните сушени домати и топено сирене.
Загрейте фурната на 200 градуса и сложете да се пекат за около 10-15 минути.
Много ароматни пърленки с песто и сушени домати, с мека вътрешност и хрупкава коричка.
Добър апетит!