Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Патешко Магре»Патешко магре с круши и ванилия

Патешко магре с круши и ванилия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешко магре с круши и ванилия7 / 7
28/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Сервирайте патешко магре с круши и ванилия, за да отбележите специален повод, свързан с любим човек"

Необходими Продукти

  • патешки гърди - 1 бр. 400 г с кожа
  • круши - 3 бр. (300 г на обелени и почистени)
  • лук - 1 глава (150 г обелен)
  • масло - 40 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • ванилия - 2 шушулки
  • вино - 60 мл тип Педро Хименес
  • сол - 1 щипка или на вкус + за месото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете патешките гърди от хладилника и ги оставете на стайна температура, за да не са студени, когато ги печем. През това време пригответе гарнитурата от круши.

Накълцайте лука на по-едро и го задушете в маслото с лъжица зехтин. Разбърквайте на моменти. Когато омекне (около 10 минути) добавете почистените круши на парченца, цепнете надлъжно шушулките ванилия и изстържете семенцата при всичко останало. Налейте виното, щипка сол и гответе под капак 30 мин на умерен огън. Разбърквайте от време на време, за да не загаря по дъното, а ако прецените, редуцирайте силата на огъня.

Готовия сос пасирайте. Трябва да е с гъста консистенция като мармалад. По желание си добавете сол за контраст сладко-солено.

Направете ромбоидни прорези по кожата на патешките гърди, без да стигате до месото. Натъркайте със сол само от страната на кожата.

Загрейте на силен огън тиган с незалепващо покритие и дебело дъно. Положете в него патешкото магре откъм кожата и печете до тъмно- златист загар. Отделената мазнина сипете в отделен съд - ако е тъмна и загоряла, я изхвърлете, в противен случай може да използвате за картофки или добавите малко от нея в соса.

Обърнете и печете до тъмен загар и от другата страна, като редуцирате огъня с 1-2 степени. Тъй като едно 400-грамово магре е и дебеличко, може да запечатате и от страните. Отвътре трябва да остане розово.

Сервирайте на момента патешкото магре с ароматния сладък сок. Доста нестандартна комбинация, която ще ви изненада и очарова!

*Преди да нарежете месото, оставете го да почине 3-4 минутки. Може да завиете, за да не изстива.

Поръсете с едра люспеста сол Малдон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: