Начин на приготвяне
Днешният обяд беше голямо предизвикателство за мен. Отново ястие, което не бях правила, но останах без дъх и звук, когато го опитах. Разнообразието на аромати и вкусове буквално експлоадира в устата ми. Заслужаваше си всяка секунда в кухнята! Ето как успях.
Взех двете филета, резнах кожата на каре, като внимавах да не нараня месото, натърках ги с мащерка, сол и черен пипер и ги прибрах за около час в хладилника. Извадих ги и ги сложих с кожата надолу в студен тиган с дебело дъно (незалепващ) на котлона и тогава го включих на 4.
Оставих го бавно да се загрява, за да започне постепенно да се отделя мазнината, а не да се запечата вътре в кожата. Пекох до зачервяване на кожичката, което отне не повече от 6-7 минути. Тъй като пусна много мазнина, периодично я изсипвах от тигана и я запазих. Чух, че с картофи се получавало нещо божествено.
След като ми се запече кожата, обърнах за 2-3 минути от другата страна. Преди да започна да обработвам филетата, включих фурната на 200 градуса и сложих тавичка вътре, за да е загрята. След като изпекох филетата и от другата страна, ги сложих в горещата тавичка за още 6-7 минути. Дебнете го, че бързо може да го пресушите.
Нарязах 2 круши, почистих ги и отделих в една чинийка. Сложих около 100 г захар в тигана да се карамелизира, когато захарта беше готова добавих няколко капки вода, оставих да се редуцира и сложих крушите и малко стафиди, като хубаво раздрусвах тигана, за да ги залее сосчето отвсякъде. Добавих малко бренди и фламбирах. Извадих крушите, добавих малко сол и черен пипер в соса.
Филетата бяха вече готови, оставих ги да починат за десетина минути и на дъска с остър нож ги нарязах под диагонал. Не е по рецепта, но сметнах, че ще се получи още по-добър вкус и сложих нарязаните парчета от филето в соса. Само потопих да се глазират и веднага извадих. Наредих в чинийките, подредих и част от крушите, разхвърлях тук - там стафидки и залях със соса. Уникална вкусотия .. Не се замисляйте да пробвате!