Начин на приготвяне
Лаваш е плосък арменски хляб, преведено лав - означава добър, аш е храна - добра храна.
Маята се разтваря в малко топла вода със захарта и се оставя 5 минути, докато се образуват мехурчета. Смесва се брашното и сипваме в тава. Добавя се топло прясно мляко, активираната мая, сол и се замесва меко тесто, да не лепне.
Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделя се на малки топки и всяка се точи на тънка кора с диаметър около 25-30 см.
Поставят се върху хартия за печене, намазват се отгоре с зехтин и поръсваме семена.
Печем лаваша със зехтин и семена в загрята фурна 180°C, докато се зачерви отгоре около 8-10 минути.
Този плосък хляб става бързо - наблюдавайте.
Чудесни за обяд!