Начин на приготвяне
Разтапяме си маслото на водна баня. Намазваме тавата, в която ще печем, моята е с размери 20/30/7 см.
В купа разбиваме яйцата със белтъците, добавяме заквасената сметана, разбъркваме добре и слагаме настрошеното сирене. Разбъркваме.
Първата кора от баницата я намазваме с масло и я слагаме в тавата, като леко я намачкваме, за да се събере. Намазваме с масло и втората кора и я слагаме върху първата. Разпределяме равномерно 2 с.л. от сместа върху корите.
Повтаряме редуването на кори и плънка до изчерпване.
Режем баницата с остър нож на парчета. Смесваме останалото краве масло с прясното мляко и заливаме равномерно.
Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-40 мин. След изпичане я напръскваме леко със студена вода и покриваме с хавлиена кърпа, за да се задуши.
Баницата със заквасена сметана с става висока и много пухкава.
След като изстине, спада леко, но пухкавостта ѝ се запазва.
Да ви е сладко!