Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Ригатони с чоризо и пачи крак

Ригатони с чоризо и пачи крак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ригатони с чоризо и пачи крак5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
32 мин.
Порции
2
"Порция ригатони с чоризо и пачи крак, моля - нека е по-голяма"

Необходими Продукти

  • ригатони - 260 - 70 г
  • гъби - около 100 г мариновани Пачи крак
  • чоризо - 60 г среднозряло
  • доматено пюре - 300 - 350 г
  • лук - 1/2 глави, 110 г
  • чесън - 2 скилидки
  • риган - 1 ч.л. с връх, сушен
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • пармезан - 30 - 40 г
  • моцарела - 100 г зряла, настъргана
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна и ги сложете да се запържват в зехтина на умерен огън с щипка сол.

На съседният котлон сложете да завира вода за пастата на силен огън.

Когато лукът омекне и започне да добива загар, добавете към него чоризото, смляно почти на кайма (запазете от него малко за украса). Разбъркайте за кратко да се запържи и сложете гъбите, накълцани на ситно.

Налейте доматеното пюре, сложете ригана, сол, захар и черен пипер и гответе на слаб до умерен огън.

През това време водата за пастата е завряла, затова сипете ригатоните с щипка сол и варете до готовност ал денте. Само през първата минута ги разбъркайте, за да не слепнат.

Ако сосът на другия котлон се сгъсти прекалено, му слагайте по черпаче от водата, в която ври пастата.

Готовите ал денте ригатони прехвърлете при соса с малко от водата им и бъркайте хубаво да поемат.

Настържете пармезана към тях и заметнете няколко пъти с тигана, за да се слее с всичко останало.

Не слагаме повече пармезан, а ще поръсим с моцарела - от зрялата, не прясна. Правим това, защото вкусът, придаден от чоризото, е силен и не е нужен друг доминиращ аромат.

Разпределете ригатоните с чоризо и пачи крак на порции и преди да сервирате, поръсете с моцарелата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: