Начин на приготвяне
Предварително да уточня, че тази бишкотена торта трябва да се направи поне 8 часа преди повода, за да имат достатъчно време бишкотите да поемат и да стегне в хладилника.
Аз обикновено я правя дори от предишния ден и стои цяла нощ. Не става прекалено сладка, защото не добавям никаква допълнителна захар - сладостта идва от бишкотите и захарта на сладкото и плодовете.
Най-красиво изглежда тортата в правоъгълна стъклена тава, както е показано на снимката.
Колкото е по-дълбока, толкова повече етажи ще може да добавяте, докато стигнат продуктите.
Започваме с 2-3 с.л. заквасена сметана, които размазвам хубаво по дъното, за да се напоят бишкотите на първия ред и от долната си страна.
Вместо заквасена сметана може да ползвате цедено кисело мляко или обикновено, но нека да бъде поне с 4.5% масленост иначе тортата ще стане прекалено водниста.
Нареждаме плътно първия ред бишкоти, като натискаме хубаво към дъното. Отгоре размазвам на тънък слой сладко по избор, в случая на снимката е от горски плодове (правила съм също с боровинки, ягоди, кайсии, мармалад от сини сливи с орехи - винаги става перфектна).
Върху сладкото размазвам няколко лъжици от заквасената сметана, колкото да се покрият отвсякъде бишкотите.
Редим нов ред бишкоти, сладко, заквасена сметана...
Върху последния ред заквасена сметана поръсвам равномерно трохи от сушени червени боровинки, смлени за кратко в кафемелачка (с блендер сигурно ще е по-добре, но нямам).
Можеше да се украси и с черни боровинки или други горски плодове (пресни или замразени). Аз обичам много червените боровинки, защото имат сладко-кисел вкус.
Когато я правя с мармалада от сини сливи и орехчета, много е подходящо украсата отгоре да бъде от смлени орехи.
Когато е със сладко от ягоди, отгоре може да се подредят пресни или замразени ягоди и т.н.
Накрая покривам бишкотената торта със сладко, сметана и плодове, оставям я в хладилника и на другия ден си облизваме пръстите;-)