Начин на приготвяне
Подготвят се пилешките пържоли от бут. Ако са с кожа, тя се отстранява /по желание/.
В тавичка се поръсват със сол и се разпределя равномерно, като се намазват добре с ръце.
Киселите краставички се нарязват на ситни кубченца.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Топеното сирене също се нарязва на филийки.
В йенска тенджера започват да се нареждат ред пържоли, ред кисели краставички, чесън и топено сирене.
Отново ред пържоли, ред кисели краставички, чесън и топено сирене.
Така редите до изчерпване на продуктите, като най-отгоре се завършва с пилешки пържоли и малко топено сирене.
Добавя се олиото /може да се пропусне, ако оставите кожата на пържолите/ и около 1 кафена чаша вода. Захлупва се с капака и се слага да се пече около 2 часа и половина.
На всеки 50 минути се разменят пържолите, за да може всички да са задушени и запечени, като още на първото завъртане капакът на йенската тенджера се отстранява.
Получава се много вкусно и сочно печено пилешко с краставички и топено сирене.