Лесен пай с ябълки

станимира караджовастанимира караджова
Помощник Готвач
100
487
218
214
1
12/02/2020
"Лесен пай с ябълки - приготвя се с удоволствие и се консумира с наслада "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо9 316
  • Преглеждания за месеца131
  • Преглеждания за седмицата42
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • мазнина - 300 г (мас + масло)
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • амонячна сода - 1 п.
  • ванилия - или лимонова кора
  • брашно - 700 г (до средно твърдо тесто)
  • захар - 250 г
  • ябълки - 1 кг
  • краве масло - 50 г или маргарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този лесен пай с ябълки захарта и яйцата се разбъркват добре на пяна.

Мазнината се затопля до каша.

Амонячната сода се разбърква с киселото мляко.

Брашното се смесва с ароматите и солта.

Ябълките се белият, режат се на малки кубчета и се задушават с маслото/маргарина, докато леко омекнат.

Към яйчната смес сипваме мазнината, киселото мляко и брашното. Меси се за кратко и оставяме готовото маслено тесто да престои на студено за 30 мин.

Разделяме го на 2, като едната част е повече от другата.

По-голямата топка тесто се разточва на кора с дебелина 1 см, покрива се дъното на голяма правоъгълна тава, отгоре се изсипват ябълките и върху тях се плете решетка от останалото тесто.

Аз го разточих на кора с дебелина 0.5 см и нарязаха ленти с ширина около 1 см.

Ябълковият сладкиш се пече на 180°C за около 30 мин.

По желание, след като е готов, ароматният пай се ръси с пудра захар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар