Начин на приготвяне
Захарта и портокаловата кора се смилат в нутри блендер или мелачка за кафе. По този начин цитрусовият аромат се разгръща превъзходно.
Яйцата се разбиват докато станат течни, но не на пяна. Към тях се налива млякото, сокът от портокал и ароматната захар. Всичко се разбърква добре.
На дъното на форма за пудинг се сипва карамеленият топинг. Може да се приготви и домашен карамел от 2-3 с.л. захар и няколко капки вода.
Отгоре се натрошават небрежно и на едро мъфините и върху тях се излива течната смес.
Пудингът се пече на водна баня при много слаба температура 120 градуса за около час и половина. Ако още е течен, температурата се увеличава малко (до 130-140 градуса) и печенето продължава докато стегне. Това се установява, като формата се разклаща и трябва да потреперва леко.
Портокаловият пудинг се оставя да изстине в тавата с вода и после се прибира в хладилник за 3-4 часа до 1 нощ.
За да се обърне върху поднос се минава по краищата с навлажнен нож, което ще улесни процедурата и няма да се наруши целостта и красивия вид на десерта.
Да ви е сладко!