Начин на приготвяне
Празът и морковите се нарязват на ситно.
Патладжаните се обелват на ленти, премахва се края и се разрязва на две. Всяка част се издълбава с лъжица. Издълбаните патладжани се слагат за 20 мин. в студена вода със сол.
Празът, морковите и издълбаната част от патладжаните се задушават с олиото и малко вода под капак за 10 мин., след което капакът се мажа и всички се пържи докато остане на мазнина и добре се запържи.
Прибавя се каймата и продължава да се запържва докато стане на трохи. Изключва се котлона и се прибавя сокът на изцедения лимон, ситно нарязаният магданоз, дафиновият лист, червен, черен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре.
Патладжаните се изцеждат от водата и се пълнят със сместа. Остатъкът от мазнината се изсипва между патладжаните.
Пекат се 60 мин. под фолио на долната част на фурната на 220 градуса, след което се маха фолиото и се нареждат нарязаните на кръгчета домати. Пълнените патладжани се пекат 20 мин. на горен реотан до леко запичане на доматите.