Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени патладжани с кайма в сос

Пълнени патладжани с кайма в сос

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пълнени патладжани с кайма в сос
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Ако пълнените патладжани са приготвени по тази рецепта, значи ги обичаме повече и от пълнените тиквички"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • домати - 1 бр.
  • за плънката
  • кайма - 250 г смес
  • олио - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • чушки - 1 бр. червени
  • домати - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • мащерка - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 0.5 ч.л.
  • за соса
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • сол - 0.5 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и чесъна на ситно. Обеления домат и чушката нарежете на кубчета.

Поставете лука и чесъна в тиган на силен огън и добавете олиото, задушете за 3 минути.

Прибавете нарязаните домат и чушка, разбъркайте и прибавете каймата.

Пържите при непрекъснато бъркане, докато каймата промени цвета си.

Добавете червения и черния пипер, мащерката и посолете на вкус, гответе за още 2-3 минути и свалете от огъня.

Вземете патладжаните и ги натиснете силно с точилка, така че да омекнат и изтънят, измийте ги със студена вода.

Намажете правоъгълна тавичка с малко олио, наредете патладжаните в нея.

С нож ги разрежете по средата (но не до долу) и ги напълнете със сместа от кайма, а отгоре върху пълнените патладжани поставете резенче от домат.

В купа поставете доматеното пюре, солта и водата, разбъркайте, докато се разтворят, и сипете сместа в тавата при патладжаните.

Печете пълнените патладжани с кайма в сос на 200°C за около 50-60 минути до златисто кафяво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: