Начин на приготвяне
За тази салата Нисоаз двата вида фасул се изчистват, нарязват на парчета и се слагат в тенджера с вряща вода заедно с щипка сол и се покрива с капак.
Картофите се изчеткват и измиват и се слагат да се варят в друга тенджера.
Зеленчуците се готвят до готовност и се отцеждат. Франзелата се нарязва на крутони, запича се на грил-тиган с малко зехтин до покафеняване и се оставя да изстине.
Яйцата се сваряват до рохко състояние. От целия босилек се отделят 10-тина листенца, а останалия заедно с аншоата, лимоновия сок и зехтина се пасира до еднородна смес и към тях се прибавят оцетът, горчицата и медът и всичко се смесва с лъжица, след което се прехвърля в голяма купа.
В купата се добавят сварения и отцеден фасул, нарязан на парченца, маслините (3 - 4 от тях нарязани, останалите - цели) и разполовените картофи и чери домати, посолява се и се обърква.
В чинии се нареждат марулите (нарязани на 2-сантиметрови парчета), поръсва се с крутоните, отгоре се разпределят овкусените фасул и други зеленчуци, филетата от риба тон, изстисква се лимонът, украсява се със запазените листенца босилек и най-отгоре на празничната салата Нисоаз се нареждат яйцата, нарязани на половинки.