Начин на приготвяне
В голяма купа разбъркваме яйцата с телена бъркалка продължително. Сипваме към тях кафявата кристална захар, киселото мляко със содата, ванилията, какаото, рожкова, и шарлана, като след всяко - разбъркваме, за да се смесят добре продуктите.
Постепенно прибавяме пълнозърнестото брашно. Последна съставка са ябълките, които обелваме и настъргваме на едро ренде (трябва ни 1 ч.ч. рехаво напълнена), и ги добавяме в купата при другите продукти за сладкиша.
Намазваме тавата (с диаметър около 30 см) с шарлан и я набрашняваме фино по цялото дъно. Печем на 180 градуса за около 35 минути до готовност. Докато нашият пълнозърнест кекс е във фурната, приготвяме какаовата глазура, като в тенджерка смесваме какаото, рожкова, кафявата кристална захар, шарлана и водата.
Слагаме на котлона и постоянно разбъркваме, като заври, държим още 1-2 минутки и оставяме на страна да изстине (докато изстива се сгъстява от само себе си).
Щом сладкишът е готов, изрязваме форма сърце (може да следваме очертанията на картонен шаблон във формата сърце). Изваждаме страничните парчетата около него, а самото сърце - внимателно отделяме от тавата и пренасяме върху подноса, с който ще го поднасяме.
Намазваме равномерен слой какаова глазура - по цялата горна повърхност (не е нужно отстрани). Украсяваме с орехи по края на очертанията на формата и в средата. Хубаво е да престои поне няколко часа (може дори денонощие), но може и веднага да се поднесе.
В случай че приготвяме вкусния сладкиш не за специален повод и няма нужда да го режем в някаква форма, тогава още в тавата, след като сме го извадили от фурната, заливаме и разпределяме равномерно глазурата отгоре, и така го оставяме да си престоява.
Чудесен ябълков сладкиш с какаова глазура за Деня на влюбените!