Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълков сладкиш с глазура за Свети Валентин

Ябълков сладкиш с глазура за Свети Валентин

Ябълков сладкиш с глазура за Свети Валентин
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
15/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Поднасяме любовта под формата на ябълков сладкиш"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 кофичка (500 г - 1, 5%)
  • сода бикарбонат - 2 ч.л. равни
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - 1/3 ч.ч.
  • какао - 3 с.л. пълни (с връхче)
  • рожков - 1 ч.л. на прах
  • пълнозърнесто брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • ябълки - 1 ч.ч. настъргани
  • За какаовата глазура
  • какао - 3 с.л.
  • рожков - 1/2 ч.л.
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • шарлан - 6 с.л.
  • вода - 6 с.л.
  • орехи - за украса 
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа разбъркваме яйцата с телена бъркалка продължително. Сипваме към тях кафявата кристална захар, киселото мляко със содата, ванилията, какаото, рожкова, и шарлана, като след всяко - разбъркваме, за да се смесят добре продуктите.

Постепенно прибавяме пълнозърнестото брашно. Последна съставка са ябълките, които обелваме и настъргваме на едро ренде (трябва ни 1 ч.ч. рехаво напълнена), и ги добавяме в купата при другите продукти за сладкиша.

Намазваме тавата (с диаметър около 30 см) с шарлан и я набрашняваме фино по цялото дъно. Печем на 180 градуса за около 35 минути до готовност. Докато нашият пълнозърнест кекс е във фурната, приготвяме какаовата глазура, като в тенджерка смесваме какаото, рожкова, кафявата кристална захар, шарлана и водата.

Слагаме на котлона и постоянно разбъркваме, като заври, държим още 1-2 минутки и оставяме на страна да изстине (докато изстива се сгъстява от само себе си).

Щом сладкишът е готов, изрязваме форма сърце (може да следваме очертанията на картонен шаблон във формата сърце). Изваждаме страничните парчетата около него, а самото сърце - внимателно отделяме от тавата и пренасяме върху подноса, с който ще го поднасяме.

Намазваме равномерен слой какаова глазура - по цялата горна повърхност (не е нужно отстрани). Украсяваме с орехи по края на очертанията на формата и в средата. Хубаво е да престои поне няколко часа (може дори денонощие), но може и веднага да се поднесе.

В случай че приготвяме вкусния сладкиш не за специален повод и няма нужда да го режем в някаква форма, тогава още в тавата, след като сме го извадили от фурната, заливаме и разпределяме равномерно глазурата отгоре, и така го оставяме да си престоява.

Чудесен ябълков сладкиш с какаова глазура за Деня на влюбените!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: