Шоколадов вулкан Симфония

15/02/2020
"Шоколадов вулкан, който е като симфония за душата "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо638
  • Преглеждания за месеца356
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • шоколад - 170 г черен, за разтапяне, 50% какао
  • масло - 170 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 60 г
  • брашно - 50 г
  • шоколад - 100 г млечен, за течен център
  • топинг - и плодове за украса
  • сладолед - 8 топки, ванилия или мента
  • ядки - смлени, за сервиране, или крокан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пуснете фурната да се загрява до 220 градуса.

2. Разтопете черния шоколад (170 г.) с маслото на водна баня и оставете леко да поизстине.

3. През това време разбийте яйцата със захарта и сипете брашното. При непрестанно разбиване добавете и шоколадовата смес.

4. Настържете или смелете 100-те грама млечен шоколад и направете от него 8 еднакви топчета. Може да ползвате отново черен, но не много висок процент какао.

5. В намазнени съдчета за класическо суфле или флан сипете от шоколадовата смес, поставете във всяка в центъра по една топчица от млечния шоколад и покрийте с останалата смес. Чашките не трябва да са пълни до горе.

6. Печете 7-8 минути, през които си подгответе плоски чинии за сервиране, като ги украсите с плодове и плодов топинг. Внимателно обърнете горещия шоколадов десерт в чинията и поднесете веднага, гарниран с топка сладолед с ядки или крокан.

Бележки: Направете точно толкова порции Шоколадов вулкан Симфония, колкото ще сервирате на момента, защото изстине ли, течният център ще се втвърди и очарованието на десерта ще се загуби.

Сместа може да се съхранява до три дни в хладилник или повече във фризер. Когато се слага да се пече студена, времето във фурната се увеличава до около 10 минути.

Ако не познавате добре своята фурна и не сте сигурни дали показва точната температура, е добре да ползвате кухненски термометър, за да сте прецизни. Имайте предвид, че прекали ли се с печенето дори и минута, вулканът от шоколад може да се втвърди. Или обратното - при недостатъчно изпичане да остане по-течен и да се разпадне при обръщане.

Винаги можете да пробвате вашата фурна и като приготвите една чашка и засечете точното време и температура.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марияна Петрова Иванова
Красота,поздравления!
1
0