Начин на приготвяне
Пуснете фурната да се загрява до 220 градуса.
Разтопете черния шоколад (170 г.) с маслото на водна баня и оставете леко да поизстине.
През това време разбийте яйцата със захарта и сипете брашното. При непрестанно разбиване добавете и шоколадовата смес.
Настържете или смелете 100-те грама млечен шоколад и направете от него 8 еднакви топчета. Може да ползвате отново черен, но не много висок процент какао.
В намазнени съдчета за класическо суфле или флан сипете от шоколадовата смес, поставете във всяка в центъра по една топчица от млечния шоколад и покрийте с останалата смес. Чашките не трябва да са пълни до горе.
Печете 7-8 минути, през които си подгответе плоски чинии за сервиране, като ги украсите с плодове и плодов топинг. Внимателно обърнете горещия шоколадов десерт в чинията и поднесете веднага, гарниран с топка сладолед с ядки или крокан.
Бележки: Направете точно толкова порции Шоколадов вулкан Симфония, колкото ще сервирате на момента, защото изстине ли, течният център ще се втвърди и очарованието на десерта ще се загуби.
Сместа може да се съхранява до три дни в хладилник или повече във фризер. Когато се слага да се пече студена, времето във фурната се увеличава до около 10 минути.
Ако не познавате добре своята фурна и не сте сигурни дали показва точната температура, е добре да ползвате кухненски термометър, за да сте прецизни. Имайте предвид, че прекали ли се с печенето дори и минута, вулканът от шоколад може да се втвърди. Или обратното - при недостатъчно изпичане да остане по-течен и да се разпадне при обръщане.
Винаги можете да пробвате вашата фурна и като приготвите една чашка и засечете точното време и температура.
Коментари