Варени омари за много специални поводи

17/02/2020
Приготвяне5 мин.
Готвене20 мин.
Общо25 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо60
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • омар - 2 бр. бланширан (всеки около 400 - 500 г)
  • черен пипер - зърна
  • сол
  • оцет
  • лук - 1 малка глава кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За предпочитане е омарите да бъдат бланширани, защото са малотрайни и месото им се разваля доста бързо. Аз си набавих такива от щанда за прясна риба в Кауфланд.

Поставете омарите в силно вряща вода, към която са прибавени сол, оцет, лук и черен пипер.

Това е класическата базова рецепта за омар.

В бульона за варене може да добавите по желание вино, зеленчуци или различни от посочените в рецептата подправки, които да овкусят месото на омарите. Например бяло вино, целина, моркови, лук, дафинов лист, бял пипер, зърна бахар, магданоз.

Водата трябва да покрива изцяло омарите, затова най-добре използвайте голяма и дълбока тенджера, задължително с капак.

Когато водата започне да ври отново, засечете 15 минути, колкото е времето, необходимо да се сварят омарите.

Отцедете омарите добре и ги сервирайте още горещи с резени лимон.

Варените омари за много специални поводи се съчетават чудесно с охладено бяло сухо вино.

Сега вече започва трудната част, а именно - как да стигнете до месото.

Ако нямате специални прибори за отваряне на омари, може да ползвате голяма ножица или клещи (ние ползвахме обикновени клещи и се справихме доста добре с тях).

Месото на омарите е много вкусно и здравословно - може да се използва за множество ястия, салати, ризото, паста, супи и сандвичи.

Най-диетичният вариант е да сервирате омарите с обикновена зелена салата.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар