Начин на приготвяне
Активира се маята като се натрошава с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно в топла вода. Разбърква се добре и се оставя да шупне на топло 10-15 минути.
Сипва се в средата на брашното. Добавят се олио, топло прясно мляко, останалата захар, яйцата без един жълтък, сол и се разбърква на рядка каша.
Прибавя се по малко брашно и се бърка с вилица, после се замесва меко тесто. Блъска се 10 пъти в плота и се поставя в торба, намазнена с олио за 1 час на топло да втаса.
Готовото тесто се разделя на 7 топки, а от осмата се разточва малка кръгла кора и се нарязва на 7 триъгълника.
В намазнена с олио тава се нареждат топките като корона в кръг. Върху всяка се поставя по едно триъгълниче от тесто и се нареждат в тавата.
Поставете приготвената питка върху хартия за печене - по-лесно е.
Оставяме питката корона на топло за 20 -30 минути и тя бухва.
С нож се притиска всяко листо в средата, после се намазва с разбит жълтък, прясно мляко и мед. Листата в средата се поръсват с маково семе, а питките - със сусам.
Печем вкусната сладка пита в загрята фурна 170 градуса за 35 минути или до готовност, проба с дървено шишче - да няма по него тесто.
Към края се покрива с фолио да не прегори. Изважда се и се покрива с кърпа да е мека.
Сладката корона от тесто е много вкусна.