Начин на приготвяне
В подходяща купа се смесват затоплените прясно мляко и вода, в тях се натрошава маята, добавя се захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути приблизително, докато се активира сместа.
В друга голяма купа се разбиват яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът.
Когато маята се активира, се добавя към останалите продукти и започва постепенно добавяне на предварително пресятото брашно.
Омесва се меко, но нелепнещо тесто. Месенето продължава на кухненския плот минимум 10-15 минути, като се добавя на части маслото, докато тестото се събере и получи с перфектна текстура. След което се прехвърля отново в голямата купа, намазнява се с олио отгоре и се покрива с найлонов плик за около 1 час, докато се удвои обемът.
В намаслена тава с диаметър 36 см се облепват страничните стени с ленти от хартия за печене. По този начин, когато погачата втасва и се пече, тестото се движи по хартията и не се обезформя.
Оформянето е според желанието и възможностите ви. Готовата погача се оставя за 20 минути да втаса още веднъж.
През това време фурната се включва на 50 °C да загрее. Домашната пита се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко, поръсва се с микс от семена и се слага в загрята фурната и променяме градусите на 160°C без вентилатор само на долен реотан.
След 20-25 минути, когато пухкавата погача стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор.
Проверя се с дървено шишче, когато не остава нищо по него, погачата е готова. Още топла погача царска корона се намазва с масло и се покрива с памучна кърпа.