Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка корона от тесто

Сладка корона от тесто

Сладка корона от тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
23/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Ето я короната на нейно величество трапезата, не сядаме без нея"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • олио - 5 с.л.
  • мая - 25 г
  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята като се натрошава с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно в топла вода. Разбърква се добре и се оставя да шупне на топло 10-15 минути.

Сипва се в средата на брашното. Добавят се олио, топло прясно мляко, останалата захар, яйцата без един жълтък, сол и се разбърква на рядка каша.

Прибавя се по малко брашно и се бърка с вилица, после се замесва меко тесто. Блъска се 10 пъти в плота и се поставя в торба, намазнена с олио за 1 час на топло да втаса.

Готовото тесто се разделя на 7 топки, а от осмата се разточва малка кръгла кора и се нарязва на 7 триъгълника.

В намазнена с олио тава се нареждат топките като корона в кръг. Върху всяка се поставя по едно триъгълниче от тесто и се нареждат в тавата.

Поставете приготвената питка върху хартия за печене - по-лесно е.

Оставяме питката корона на топло за 20 -30 минути и тя бухва.

С нож се притиска всяко листо в средата, после се намазва с разбит жълтък, прясно мляко и мед. Листата в средата се поръсват с маково семе, а питките - със сусам.

Печем вкусната сладка пита в загрята фурна 170 градуса за 35 минути или до готовност, проба с дървено шишче - да няма по него тесто.

Към края се покрива с фолио да не прегори. Изважда се и се покрива с кърпа да е мека.

Сладката корона от тесто е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: