Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Киселото и прясното мляко е добре да затоплите в микровълновата фурна от 15 до 20 секунди.
В дълбока купичка натрошаваме маята. Добавяме захарта и 2 с.л. от общото количество брашно. Заливаме с половината леко затоплено прясно мляко. Разбъркваме и покриваме със стреч фолио или подходящ капак и оставяме на топло за 15 минути, докато маята се активира.
В съда, в който ще месим, пресяваме брашното със солта и правим в средата кладенче.
Прибавяме 4-те яйца, като на едното отделяме жълтъка, с който ще намажем питката, преди да я пъхнем във фурната.
Добавяме киселото и останалото прясно мляко, маята и олиото.
Замесваме меко тесто, което е възможно да лепне по ръцете, но не добавяме допълнително брашно. Мажем ръцете си с олио и продължаваме да месим около 10 минути.
В намазнена дълбока купа поставяме тестото за погачата. Покриваме го със стреч фолио и топла кърпа.
Оставяме го на топло за 60 минути или докато удвои обема си.
От количеството тесто межем да направим две питки с диаметър 24 см или една питка с диаметър 28 см.
За две малки питки:
Разделяме тестото на две. Едната половина завиваме в стреч фолио, за да не изсъхне.
Другата половина разделяме на 8 части, които оформяме на топки, след което всяка топка разточваме на малки кръгли питки.
Мажем едната питка с масло и поставяме върху нея втора питка, като притискаме с пръсти за да се слепнат.
Првим същото и с останалите питки.
Вземаме едната двойка питки и с точилката разточваме правоъгълна кора с дебелина около 0.5 см.
Половината от листа намазваме с крема сирене и навиваме руло, докъдето сме намазали. В останалата част правим разрези с около 2 см разстояние (вижте в галерия) и навиваме рулото до края. Правим същото и с останалите двойки.
Намазваме тавата с масло и навиваме рулото на охлюв, като го поставим в средата. Всяко следващо руло навиваме от края на последното руло. Вижте снимки в галерията.
Покриваме питката с кърпа и я оставяме на топло за около 15 минути. Разбиваме жълтъка с малко прясно мляко и я намазваме. Печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 25-30 минути.
През това време оформяме и другата питка.
Готовата празнична питка намазваме с масло и я покриваме с кърпа за 30 минути.
Коментари