Начин на приготвяне
Гъбите се измиват и се подсушават добре.
Отрязват се дебелите пънчета, защото са жилави, а другата част се нарязва на средно големи парчета като за супа.
В малка тенджерка се разтопява 2/3 от маслото. Прибавят се парчета гъби и щипка сол. Оставяме гъбите да омекнат и да пуснат сос, като се разбъркват периодично.
Добавя се брашното, разбърква бързичко, да няма бучки, и наливаме от топлата вода на два пъти, да се получи еднородна смес.
Добавя се и прясното мляко, намалява се котлонът и оставяме да поври 10-15 минути.
По време на варенето се получава пяна - не захлупвайте с капак, ще кипне. Овкусява се със сол на вкус.
В малко тиганче се разтопява масло и зехтин, сипва се червен пипер, разбъркваме бързичко и сипваме 1 лъжица от гъбения бульон.
После се връща в апетитната гъбена супата. След минута супата от кладница е готова.
Вие си определяте гъстотата, ако искате по-рядка супа, сипете още малко мляко или вода.
Супата от кладница с пресен чесън се сервира топла с пресен чесън и оцет по желание!
Чудесно фалшива шкембе чорба за обяд!