Начин на приготвяне
Първо, почистете всички зеленчуци. Нарежете на ситно лука и го сложете да се задушава на слаб огън с кокосовото масло в голям и дълбок тиган или тенджера с капак.
През това време нарежете ситно морковите и ги добавете към лука.
Нарежете на ситно и чесъна, добавете и него към лука и морковите. След няколко минути разбъркайте и изсипете готовия доматен сос. Оставете соса да къкри под капак поне още 10 минути.
През това време нарежете ситно спанака и направете сос Бешамел.
Разтопете в малка тенджерка кокосовото масло, свалете от огъня и с бързо бъркане добавете брашното, за да не стане на бучки.
Върнете отново на котлона и сипете бавно млякото, като пак бъркате енергично, докато се посгъсти. Аз лично съм заменила кравето прясно мляко със соево, така че рецептата е подходяща и за вегетарианци - всички животински продукти може да се заменят с растителни.
Накрая овкусете сос Бешамел за вашата вегетарианска лазаня със сол и индийското орехче. Оставете настрани.
Върнете се към доматения сос за лазанята. Добавете в него едро нарязания спанак и подправките, разбъркайте и изключете котлона. Не се притеснявайте, ако ви се струва прекалено рядък - сосът попива в корите при печене, за да омекнат и набъбнат.
Започнете да редите спаначената лазаня в подходяща правоъгълна тава.
Първо изсипете близо половината от Бешамела и го разпределете равномерно по дъното на тавата.
Подредете кори за лазаня не много плътно, защото те се раздуват при печенето. Покрийте корите с част от доматения сос със спанака и така редувайте корите със соса, докато имате от него.
В класическата рецепта за лазаня върху всеки ред със сос се поръсва и настърган пармезан (има алтернатива за вегетарианци без животински мазнини).
Аз обаче предпочитам да завърша с него и го ръся само най-отгоре върху лазанята за апетитна златиста коричка.
Върху последния ред кори изливам първо останалата половина от соса Бешамел и го разпределям равномерно.
Отгоре добавям настъргана моцарелата и накрая пармезана (също настърган).
Пека апетитната лазаня на 200 градуса около 30 минути в термоустойчива стъклена форма с капак. Ако ползвате обикновена тава, затворете я с фолио.
Накрая запечете отворена спаначената лазаня за 5-10 минути, колкото да се получи хубава златиста коричка, и я извадете от фурната.
Оставете най-малко 10-15 минути преди да я сервирате, така ще е много по-лесно да я разрежете.
Аз гарнирам всяка чиния с рукола, чери доматки и листа босилек.
Спаначената лазаня с доматен сос се съчетава чудесно с чаша червено вино :-)
Добър апетит!