Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Спаначена лазаня с доматен сос

Спаначена лазаня с доматен сос

Спаначена лазаня с доматен сос
Снимка: Потребител#246506
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Апетитна спаначена лазаня с доматен сос, направо слюнка ни потече"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1/2 пакет
  • спанак - 300 г пресен
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • моркови - 1 бр. голям /или 2 малки/
  • чесън - 1 голяма глава
  • доматен сос - 1 с.л.
  • кокосово масло - 1 с.л.
  • шарен пипер - пресен от мелничка
  • хималайска сол
  • моцарела - 2 топки х 125 г
  • пармезан - 100 г
  • За сос Бешамел
  • кокосово масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, почистете всички зеленчуци. Нарежете на ситно лука и го сложете да се задушава на слаб огън с кокосовото масло в голям и дълбок тиган или тенджера с капак.

През това време нарежете ситно морковите и ги добавете към лука.

Нарежете на ситно и чесъна, добавете и него към лука и морковите. След няколко минути разбъркайте и изсипете готовия доматен сос. Оставете соса да къкри под капак поне още 10 минути.

През това време нарежете ситно спанака и направете сос Бешамел.

Разтопете в малка тенджерка кокосовото масло, свалете от огъня и с бързо бъркане добавете брашното, за да не стане на бучки.

Върнете отново на котлона и сипете бавно млякото, като пак бъркате енергично, докато се посгъсти. Аз лично съм заменила кравето прясно мляко със соево, така че рецептата е подходяща и за вегетарианци - всички животински продукти може да се заменят с растителни.

Накрая овкусете сос Бешамел за вашата вегетарианска лазаня със сол и индийското орехче. Оставете настрани.

Върнете се към доматения сос за лазанята. Добавете в него едро нарязания спанак и подправките, разбъркайте и изключете котлона. Не се притеснявайте, ако ви се струва прекалено рядък - сосът попива в корите при печене, за да омекнат и набъбнат.

Започнете да редите спаначената лазаня в подходяща правоъгълна тава.

Първо изсипете близо половината от Бешамела и го разпределете равномерно по дъното на тавата.

Подредете кори за лазаня не много плътно, защото те се раздуват при печенето. Покрийте корите с част от доматения сос със спанака и така редувайте корите със соса, докато имате от него.

В класическата рецепта за лазаня върху всеки ред със сос се поръсва и настърган пармезан (има алтернатива за вегетарианци без животински мазнини).

Аз обаче предпочитам да завърша с него и го ръся само най-отгоре върху лазанята за апетитна златиста коричка.

Върху последния ред кори изливам първо останалата половина от соса Бешамел и го разпределям равномерно.

Отгоре добавям настъргана моцарелата и накрая пармезана (също настърган).

Пека апетитната лазаня на 200 градуса около 30 минути в термоустойчива стъклена форма с капак. Ако ползвате обикновена тава, затворете я с фолио.

Накрая запечете отворена спаначената лазаня за 5-10 минути, колкото да се получи хубава златиста коричка, и я извадете от фурната.

Оставете най-малко 10-15 минути преди да я сервирате, така ще е много по-лесно да я разрежете.

Аз гарнирам всяка чиния с рукола, чери доматки и листа босилек.

Спаначената лазаня с доматен сос се съчетава чудесно с чаша червено вино :-)

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: