Начин на приготвяне
Фурната се загрява предварително до 180 °С. Спанакът се изчиства, бланшира се във вряща вода за 2 минути до омекване. Веднага се слага в студена вода и се отцежда.
В малко зехтин се запържват месото, чесънът и беконът на умерен огън 5 минути. Прибавят се доматите, доматеното пюре и доматеният сос, накрая-бульонът, и се кипва.
Огънят се намалява и сместа се оставя на слаб огън полузахлупена 10 минути. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Сосът се приготвя, като в разтопеното масло се прибавя брашното и се бърка 1 минути на слаб огън.
Отстранява се от огъня и на порции се сипва млякото. Връща се на огъня и при постоянно бъркане се оставя още 4 минути. Отстранява се от огъня и се слага сиренето.
В огнеупорен съд се сипва една четвърт от пилешката смес, покрива се с 4 кори за лазаня и отгоре се слага една трета от соса със сирене.
След това се слага нов пласт пилешка смес, върху нея-спанакът и кора за лазаня, пласт сос от сирене и останалата пилешка смес. Поръсва се с настъргано сирене.
Пече се 50 минути или до златистокафяв цвят. Охлажда се леко преди сервиране, за да се стегне.