Начин на приготвяне
Карамелизирайте 2-3 с.л.захар и разпределете карамела в 2 или 3 огнеупорни чашки за флан.
Разбийте яйцата с 2 лъжици от захарта без да ползвате миксер, за да не стават на пухкава пяна.
Настържете на фино ренде за цитруси половината портокалова кора и сложете към яйцата.
Налейте млякото и разбъркайте.
Сипете сместа в чашките и поставете в тавичка с вода, така че нивото и да стига до средата на формите.
Печете така на водна баня в загрята на 150 градуса фурна за около час или докато фланът се стегне и леко добие загар по повърхността.
Оставете да изстива и през това време обелете ивици от останалата половинка портокал. Важно е да обелите само оранжевата част, за да не нагарчат впоследствие. Залейте с малко вода и варете 8 минутки.
Изхвърлете остатъчната водичка, ако не е извряла. Налейте още малко, колкото да покрива един пръст корите. Сложете останалата захар и варете още 8 минути или докато сиропът се сгъсти.
За да сервирате вкусният десерт минете по ръбчетата на формите с нож и обърнете в чинийка. Полейте всеки флан с малко от гъстия портокалов сироп и украсете с конфитираните корички.
Да ви е сладко! Портокаловият флан с яйчен крем е страхотен!