Пълнени питки с кайма и яйце

26/02/2020
"Страхотно хапване за цялото семейство - пълнени питки с куп вкусни изненади "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 456
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За питките замесвам меко тесто. В купичка слагам 500 мл топла вода, 2 с.л. захар, 3 с.л. брашно и едно кубче прясна мая размивам малко и оставям настрана маята да се активира.

Докато маята се активира, в дълбока купа слагам 1 кг пресято брашно, 2 яйца, 1 с.л. сол, 200 г кисело мляко.

След това прибавям и вече активиралата се мая, замесвам меко тесто и докато го правя ползвам и още малко брашно - някъде около 200-300 г за доизмесване. Покривам с кърпа купата и оставям на страна да втаса.

През това време, докато втасва тестото, си смилам, замесвам и овкусявам каймата със (300 г шарено свинско месо и 200 г пилешко месо) сол, 1 яйце, черен и червен пипер, чубрица, малко кимион, някой друг стрък магданоз, 1 голяма глава лук.

Омесвам хубаво каймата и я оставям да си отпочине за 20-30 мин. в хладилника.

Тестото вече е втасало, правя от него 6 хубави топки, които слагам в тава с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям на страна за 10-15 мин.

В загрята фурна слагам питките да се пекат за около 30 мин.

До като питките се пекат, в тиган с мазнина на котлона запържих 3 глави лук на дребно и 1 настърган морков. Прибавям и каймата, подправки сол, черен пипер, малко чубрица, червен пипер, 2 с.л. домати - запържвам и отделям настрана.

Питките вече са готови. Вадя ги от фурната, чакам малко да по изстинат, режа капачетата и издълбавам средата. Мажа вътрешността с разтопено масло с малко магданоз и 2 големи счукани скилидки чесън.

Слагам на дъното една червена печена чушка на дребно, натрошено сирене, слагам от сместа с каймата, резен домат, настърган кашкавал и така с всяка питка. Редя в тавата и слагам по-нагоре във фурната. Пека на 200 градуса.

След 5 мин., трябва кашкавалът да се разтопи, изваждам и бутам леко с лъжицата в средата, да си освободя място и чуквам върху всяка питка по едно яйце.

Връщам във фурната и пека вкусните пълнени питки още около 15 мин. (който обича малко по-рохки яйцата, по-рано изважда).

При сервиране поръсвам пълнените питки с кайма и яйце с червен пипер, чубрица и малко шарена сол.

Източник: Даниела Кънчева - Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Геновева
Геновева
27.02.2020 11:26
Страхотни....
0
0