Начин на приготвяне
Започваме с приготвяне на тестото за нашия домашен тиквеник. В купа предварително разбийте яйцата, олиото и водата. Поетапно добавете брашното и размесвайте, до получаване на твърдо тесто.
Полученото тесто разделете на 8 топки и ги оставете покрити с кърпа за около половини час.
Разточваме всяка от тях с дебелина около 2 мм.
На силен огън на котлона слагаме голяма тенджера с вода и добавяме 200 г сол. Щом водата заври, поставяте една по една корите във врящата вода за 2-3 секунди. След това я поставяте в друг съд със студена вода и ги изкарате на чиста кърпа.
В съд смесете настърганата тиква със захар, орехите и олиото. По желание добавете и канела. Разбъркайте добре плънката за тиквеника с канела.
Вземете едната кора и сложете в единия край от плънката. Навийте на руло, а после свийте и сложете в тавичката за печене. Така процедирайте и с останалите кори.
Намазваме всички охлювчета с разбитото яйце и изпечете на 180 градуса до готовност.
Домашният тиквеник с къпани кори е готов, щом хване кафяво-златиста коричка.