Подквасване на домашно прясно мляко

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114128
Подквасване на домашно прясно мляко
Снимка: Потребител#246858
2 / 6
28/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
540 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
575 мин.
Порции
14
"Вижте какво ви предстои по пътя на подквасването на киселото мляко"

Необходими Продукти

  • прясно - мляко 10 л сурово
  • кисело мляко - 1 б.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За цялата процедура подквасване на мляко имайте предвид, че ще ви са необходими: цедка, домакински часовник/хронометър, термометър, изплакнати буркани /за това количество 14 бр. от 700-800 г/, хартия от вестници, списания, брошури и одеяло.

Прясното мляко се разделя в две тенджери по 5 л., но колкото е по-голяма вместимостта им, толкова по-безопасно ще бъде.

Когато наливате суровото мляко от бутилките в тенджерата, първо опитвате всяка бутилка. Ако усетите кисела жилка във вкуса, отделете и сварете отделно, за да не развалите и другото мляко.

При наливането използвайте домакинска цедка /може и нова марля, но ще ви е нужен помощник, за да я държи изпъната/, все пак сте взели автентично мляко от фермер.

Много често по вътрешността на шишетата после остава каймак – той е истински и няма смисъл да се хвърля – добре е да им налеете няколко капки вода, да ги изплакнете и да изсипете в тенджерите пак през цедката.

Застраховайте се с щипка захар /най-много 1/2 ч. л. на 5 л./. Тя ще неутрализира обаче само киселина, която е в начална фаза и не сте усетили

Сега трябва да навиете часовника. Котлоните, които ползвам, са на газ и за количество от 5 литра навивам хронометър на 20 минути. Сложете по-малък срок време и си засечете след колко време кипва, за да сте наясно за следващия път. Махнете капака на тенджерите и следете кога започва да се надига млякото.

За да стане по-гъсто киселото мляко, на прясното трябва да се изпари водата. При масовото производство всички сме на ясно, че млякото е с вода. Фермерите също слагат. Като купите няколко пъти и пробвате от бутилките преди да ги варите, ще започнете да познавате не само в коя има повече вода, но и дали бутилката е от вчера или от днес. Аз нямам крава и предпочитам фермерско пред купено, а млади майки задължително трябва да подквасват за храна на бебетата си такова!

За да се сгъстите млякото, трябва да го поварите след кипването му. Големината на тенджерите помага, но кипящо мляко винаги стига до ръба им. Има два варианта: бъркате, духате и пак така, докато ви омръзне, или като се надига млякото, надигате и тенджерите, което на мен лично ми е тежко...

Бъркам 15 минути след сваряване, преди да оттегля съдовете от котлона.

Ако при бъркането усетите загаряне по дъното е най-добре да спрете до тук. Това е успокоително, защото означава, че сте взели добро мляко. Обикновено топлите дни млякото е по-рядко, защото животните пасат тревичка, а студените месеци се хранят със сено и млякото им и по-гъсто.

Нареждат се изплакнатите буркани до тенджерите и наливате във всеки по един черпак, за да не се спукат. След това наливате по още един черпак на всеки буркан и така ги обикаляте, докато се понапълнят. По този начин ще сте сигурни за температурата във всички буркани, кота мерите температурата в един.

Оставяте ги да изстиват и след около 40 минути, за да не гръмне термометъра, започвате да мерите температура.

Сега можете да си разгърнете одеялото. Използвайте място, което няма да ви трябва следващите 5-6 часа /аз ги разполагам върху обущарника в коридора/.

Върху отвореното одеяло подредете хартия, която ще го предпази от замърсяване. Като бързате да заквасвате млякото във всички буркани и да запазите определена температура е трудничко и да се измият добре от капалото от черпака мляко.

Като започне да спада температурата на млякото, премервате по-начесто, докато стигне 38 градуса. Това с кутрето го забравете....някои хора мият само с гореща вода без да им прави впечатление..

Във всеки буркан слагате 1/2 с. л. домашно кисело мляко, разбърквате го и повтаряте чевръсто това с всички буркани. Температурата ще падне на 36-37 градуса. Не подквасвайте млякото на по-висока температура, защото ще се отдели вода след толкова часове на топло и ще стане кисело още в началото. Този процес се наблюдава и при извадена от хладилник и оставена на стайна температура кофичка с кисело мляко или резен сирене – изцвичват се.

Затваряте подквасеното мляко с капачките и подреждате бурканите върху одеалото, застлано с хартия. Завивате ги и ги забравяте за 6 часа. Моята мая е неотварян буркан с подквасено мляко от предишния път, който запазвам в хладилника. На купена кофичка с мляко трябва да пише в съдържанието, че има жива закваска или имената на двете бактерии, а не обобщения за култури. Спокойни ще бъдете, ако заедно с бутилките закупите от млекарите/фермерите и буркан кисело. Те също си квасят.

След 6 часа развивате бурканите и оставяте на стайна температура още 2 часа. След това прибирате в шкафовете на хладилника.

Подквасвам мляко един път в седмицата /все пак подарявам на тази храна 8-9 часа от живота си всяка седмица/ и ми стига за готвене, за ядене и за подквасване. Сигурна съм, че на седмия ден млякото ми пак е по-прясно от пълното с консерванти и стабилизатори мляко в магазините.

....от това мляко, в което се съмнявате, може да направите домашно сирене, домашен кашкавал или да сварите на вкусна домашна извара. Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз прилагам по-мързелив метод. Сварявам млякото в тенджера, при мен е 4-литрова. С дигитален термометър следя температурата близо до основата на тенджерата, като при 90-92 градуса изключвам. Оставям около 5 минути на котлона да се пастьоризира. Според мен няма нужда от интензивно варене. Имам инфрачервен котлон и започвам 5 минути на 9, след което 10 минути на 7 и след това на 6 няколко минути. Така загарянето по дъното е минимално. То реално не е загаряне, а твърда бяла коричка. После чакам да изстине до около 42 градуса. Добавям половин кофичка добре хомогенизирано качествено кисело мляко от магазина или ако имам останало от предишно квасене. Предпочитам с това на Мермерски със седем щама. Понеже закваската е от хладилника, температурата спада до около 40 градуса. Слагам го във фурната и пущам на 40 градуса отгоре и отдолу за 10 минути. Оставям за около 4-5 часа, ако е повече става по-кисело. Ако нямате електронна фурна може да пуснете за съвсем кратко, колкото да е леко топла. Такова голямо количество мляко е много инертно и си стои топло и се кваси с часове. Мен лично ми омръзна със завиване на буркани, цапане и после миене. Отделно чистотата е много важна за бактериалния растеж. Когато не се пресипва от съда за варене има най-малко външно замърсяване с бактерии. Понякога го заквасвам на по-ниска температура - около 38 градуса, но го оставям за през нощта, около 8 часа. Поздрави, Силвио
24.09.2021 13:29
2