Тази рецепта коментираха

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Аз прилагам по-мързелив метод. Сварявам млякото в тенджера, при мен е 4-литрова. С дигитален термометър следя температурата близо до основата на тенджерата, като при 90-92 градуса изключвам. Оставям около 5 минути на котлона да се пастьоризира. Според мен няма нужда от интензивно варене. Имам инфрачервен котлон и започвам 5 минути на 9, след което 10 минути на 7 и след това на 6 няколко минути. Така загарянето по дъното е минимално. То реално не е загаряне, а твърда бяла коричка. После чакам да изстине до около 42 градуса. Добавям половин кофичка добре хомогенизирано качествено кисело мляко от магазина или ако имам останало от предишно квасене. Предпочитам с това на Мермерски със седем щама. Понеже закваската е от хладилника, температурата спада до около 40 градуса. Слагам го във фурната и пущам на 40 градуса отгоре и отдолу за 10 минути. Оставям за около 4-5 часа, ако е повече става по-кисело. Ако нямате електронна фурна може да пуснете за съвсем кратко, колкото да е леко топла. Такова голямо количество мляко е много инертно и си стои топло и се кваси с часове. Мен лично ми омръзна със завиване на буркани, цапане и после миене. Отделно чистотата е много важна за бактериалния растеж. Когато не се пресипва от съда за варене има най-малко външно замърсяване с бактерии. Понякога го заквасвам на по-ниска температура - около 38 градуса, но го оставям за през нощта, около 8 часа. Поздрави, Силвио
24.09.2021 13:29
2