Телешка яхния със зеленчуци в глинен съд

Потребител#246858Потребител#246858
Чирак
38
149
120
40
05/03/2020
"И вие искате да опитате от телешката яхния със зеленчуци, нали "
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 649
  • Преглеждания за месеца381
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества
Яхния

Начин на приготвяне

Лукът се обелва, почиства и залива с вода в дълбока купичка. Морковите се остъргват и измиват. Главата целина се обелва и измива.

Приготвя се виното на стайна температура.

В студена фурна на дъното се слага глиненият съд с олиото и месото, нарязано на хапки. Захлупва се и фурната се включва на 220 градуса.

Винаги използвайте капака, защото когато настъпи време за печене на цялото ястие, капакът ще е студен и има вероятност да се спука от високата температура във фурната!

Запомнила съм, че фурната ми достига 200 градуса за 15-тина минути. Използвах времето за нарязване на лука, морковите и целината.

Отваряте капака на съда във фурната, слагате червения пипер, разбърквате парчетата телешко месо и наливате чаша гореща вода. Захлупвате и настройвате таймера на 45 минути.

Сега обелваме, измиваме и нарязваме картофите на хапки. Съхраняваме ги в купа с вода, за да не потъмнеят.

Стръковете целина се накълцват. В чашка се разбъркват лъжицата брашно и прясното мляко.

След изтичане на времето съдът се изважда и месото се прехвърля с решетъчна лъжица в чиния. Вътре се нареждат последователно лукът, морковите и нарязаната глава целина. Върху тях се връща месото. Поръсват се накълцаните стръкове целина и скилидките чесън.

Картофите се отцеждат от водата и се изсипват най-отгоре. Слагат се зърната черен пипер. Поръсва се с мащерка или розмарин.

Апетитната телешка яхния се посолява и се залива с виното, размитото с прясно мляко брашно и още 1 и 1/2 чаши гореща вода. Когато има повече картофи във вашата яхния, не е нужно да се слага много брашно. Затваря се и се връща във фурната на най-ниското положение /10 см над дъното/ за час и половина на 190 градуса.

Яхнията, приготвена в гювеч във фурна, е с по-добри вкусови качества от тази, варена по класически начин.

Нарязват се печените белени червени чушки. Магданозът се накълцва ситно.

След като изтече определеното време, се отваря само капакът и се слагат доматите, нарязаните чушки и наситнения магданоз и телешката яхния със зеленчуци се допича още 30 минути.

Бежова тенджера с декор и капак 26 см-11%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бежова тенджера с декор и капак 26 см
36.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Тенджера, която няма причина да нямате в кухнята. Тя е с незалепващо покритие, стъклен капак, термоизолиращи дръжки. Бежовата тенджера има и още предимства, но ще оставим на вас да ги откриете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар