Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Телешка яхния със зеленчуци в глинен съд

Телешка яхния със зеленчуци в глинен съд

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Телешка яхния със зеленчуци в глинен съд3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"И вие искате да опитате от телешката яхния със зеленчуци, нали"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг
  • лук - 3 - 4 глави
  • чесън - 2 гл.
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • целина - 1/2 гл. + 2 - 3 стръка
  • магданоз - 1/2 вр.
  • картофи - 4 бр. червени големи
  • домати - 1/2 б. цели /или от консерва/
  • чушки - 2 бр. /от буркан/ червени печени белени
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • розмарин - 1 ч.л. сух, ронен
  • вино - 200 мл.
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • вода - гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва, почиства и залива с вода в дълбока купичка. Морковите се остъргват и измиват. Главата целина се обелва и измива.

Приготвя се виното на стайна температура.

В студена фурна на дъното се слага глиненият съд с олиото и месото, нарязано на хапки. Захлупва се и фурната се включва на 220 градуса.

Винаги използвайте капака, защото когато настъпи време за печене на цялото ястие, капакът ще е студен и има вероятност да се спука от високата температура във фурната!

Запомнила съм, че фурната ми достига 200 градуса за 15-тина минути. Използвах времето за нарязване на лука, морковите и целината.

Отваряте капака на съда във фурната, слагате червения пипер, разбърквате парчетата телешко месо и наливате чаша гореща вода. Захлупвате и настройвате таймера на 45 минути.

Сега обелваме, измиваме и нарязваме картофите на хапки. Съхраняваме ги в купа с вода, за да не потъмнеят.

Стръковете целина се накълцват. В чашка се разбъркват лъжицата брашно и прясното мляко.

След изтичане на времето съдът се изважда и месото се прехвърля с решетъчна лъжица в чиния. Вътре се нареждат последователно лукът, морковите и нарязаната глава целина. Върху тях се връща месото. Поръсват се накълцаните стръкове целина и скилидките чесън.

Картофите се отцеждат от водата и се изсипват най-отгоре. Слагат се зърната черен пипер. Поръсва се с мащерка или розмарин.

Апетитната телешка яхния се посолява и се залива с виното, размитото с прясно мляко брашно и още 1 и 1/2 чаши гореща вода. Когато има повече картофи във вашата яхния, не е нужно да се слага много брашно. Затваря се и се връща във фурната на най-ниското положение /10 см над дъното/ за час и половина на 190 градуса.

Яхнията, приготвена в гювеч във фурна, е с по-добри вкусови качества от тази, варена по класически начин.

Нарязват се печените белени червени чушки. Магданозът се накълцва ситно.

След като изтече определеното време, се отваря само капакът и се слагат доматите, нарязаните чушки и наситнения магданоз и телешката яхния със зеленчуци се допича още 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: