Ретро хляб с пшенични трици

05/03/2020
"Ретро хляб с пшенични трици - ще ви се услади, че пушек ще се вдига "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо286
  • Преглеждания за месеца285
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • брашно - 330 г + за доизмесване
  • пшеничени трици - 4 с.л.
  • вода - 200 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 10 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресейте брашното, смесете го с триците и солта и направете кладенче в средата.

2. Сипете в него водата, предварително леко затоплена и в нея разбъркайте захарта и натрошената мая. Оставете за 10 минутки да шупне.

3. Замесете гладко и еластично тесто, като си добавяте брашно, ако е нужно, докато спре да ви лепне. Но оставете тестото за хляба по-меко и хидратирано, за да стане хлябът пухкав и мек.

4. Оформете на дълъг фитил и поставете в тава, покрита с хартия за печене или леко намазнена. Тъй като тестото е по-меко, за оформянето също може да намазните ръцете си. Добре е и тавичката да е продълговата, за да има хлябът ограничение и при втасването да не се разстила прекалено и да стане плосък.

5. Направете 2-3 надлъжни прореза, поръсете с брашно и оставете приготвеният селски хляб да втаса за 30-40 минути.

6. Печете на 180-190 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или до леко златиста коричка.

7. Извадете готовия ретро хляб с пшенични трици от тавата и сложете да изстива върху решетка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар