Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Торта за рожден ден с рози от фондан

Торта за рожден ден с рози от фондан

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
30164100
Торта за рожден ден с рози от фондан4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
95 мин.
Порции
14

Необходими Продукти

  • блатове - 3 бр. кръгли готови
  • банани - 2 бр.
  • киви - 2 бр.
  • компот - 1
  • За крема между блатовете
  • заквасена сметана - 500 г
  • маскарпоне - 500 г
  • пудра захар - 8 - 9 с.л. пресята
  • За крем Ганаш
  • шоколад - 200 г натурален (2 бр. натурален шоколад с над 70 % какао)
  • течна сметана - 100 г (1 к.ч.)
  • За украсата
  • фондан - 500 г бял готов (захарно тесто)
  • сладкарски бои
  • сладкарско лепило
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се разбива кремът за между блатовете около 15 минути с миксер. В кръгла табла се слага първият блат. Сиропира се с компот.

Намазва се с крем и се редят бананите, нарязани на кръгчета. Върху тях отново се маже с крем. Поставя се вторият блат. Сиропира се, маже се с крем и се нарежда кивито, нарязано на тънки кръгчета. Отгоре се намазва с крем. Поставя се третият блат, който само се сиропира.

Приготвяме крема Ганаш. Двата натурални шоколади (от по 100 г всеки) начупваме на парчета и разтопяваме на водна баня. След това добавяме 100 г сладкарска сметана и с така приготвения ганаш мажем тортата за рожден ден отгоре и отстрани. Внимаваме да не се получат ръбове, а ако се получат такива, с шпатула намокрена в гореща вода ги изглаждаме.

Омесваме готовия фондан на топка и го разточваме с точилка на кора с дебелина 2-3 милиметра. Кората трябва да е по-голяма от нашата сметанова торта, за да може хубаво да я покрие. Покриваме тортата с разточения фондан и хубаво със сладкарска ютия я изглаждаме. Може и с ръце. Отдолу се изрязва ненужният фондан. Слага се в хладилник да престои 1 нощ, но ако бързате, може и няколко часа.

Охладената и стегната торта се изважда от хладилника и се прави украсата.

С червена сладкарска боя се боядисва част от захарното тесто. Разточва се на тънка кора и с чаша се изрязват четири кръгчета. С по-голяма чаша се изрязват още шест кръгчета. Оставят се да изсъхнат, като краищата на кръгчетата леко се намачкват и изтъняват (напр. с топче).

Прави се едно леко издължено овално топче (с форма на тампон) и след като и то изсъхне, започва оформянето на розата. Първо, едно малко кръгче се лепи със сладкарското лепило около овалното топче, след това останалите три по-малки кръгчета се слепват едно за друго около топчето.

След тях по същия начин се слепват и по-големите кръгчета. С оцветен в зелено фондан се правят дръжки и листенца на розите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: