Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се почистват и нарязват. Морковът се настъргва или нарязва.
Трите продукта се слагат в дълбок съд /използвах тавата, в която ще пека корейската мусака/ с половината от мазнината/олиото и се запържват. Прибавя се каймата и пърженето продължава още 15 минути.
Поръсва се с майорана.... и чубрица /ако каймата е свинска/ или.... и джоджен /ако каймата е телешка/ и се разбърква.
Сместа се изважда с решетъчна лъжица и в същия съд се долива останалото олио и се пържи нарязаната ситно глава кисело зеле, на което се изрязват твърдите части от кочана. Със сока, който пуска зелето, се получава задушаване. Когато течността се изпари, пърженето продължава, докато зелето намали обема си с 1/3. Поръсва се с червения пипер и кимиона, разбърква се и се дърпа от котлона.
Оризът се измива в няколко води.
Зелето се заглажда равномерно в тавичката. Върху него се разпределя измитият ориз и се поръсват зърната черен пипер. Отгоре се оформя пласт от каймата, запържена със зеленчуците. Всичко се залива с 3 чаши топла вода. Така приготвената мусака се пече в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути.
От яйцата и настъргания кашкавал се разбива смес, с която се залива корейската мусака след 30 минути. Тавата се връща в изключена фурна – топлината е достатъчна за пасивно сготвяне на заливката за мусака до 10 минути.
А защо мусаката се нарича „корейска“, и досега нямам обяснение!
Коментари
Има толкова видове ориз! Използвайте ориз без нишесте!