Начин на приготвяне
Накисват се зрънца амарант в купа със студена вода за 20 минути.
В тенджерка се загрява олио, задушават се нарязан пресен лук и кубчета морков.
Копривата се залива с гореща вода, оставя се за кратко да омекне и се отцежда. Вземат се само листенцата, връхчета от корени коприва. Нарязват се и ги добавяме в тенджерката.
След минута прибавяме червен пипер, разбъркваме и наливаме гореща вода.
Когато заври, прибавяме амарант и овкусяваме със сол на вкус. Оставя се на тих огън 4-та степен да се готви до готовност на зрънцата.
Имайте предвид, че био амарантът се вари по-бавно, затова наблюдавайте и разбърквайте.
При нужда може да прибавите още малко гореща вода до получаване на достатъчно гъста супа от коприва.
Няма нужда от застройка - и така си е вкусна и много полезна постна супа, пълна с фибри, желязо и други витамини.
Добър апетит с тази супа от коприва с моркови и амарант!