Начин на приготвяне
Орехите се накълцват на ръка на не много ситни парченца. Не е препоръчително да се мелят.
Фурната се включва да загрява до 180 градуса.
Яйцата се разбиват на водна баня за 2 минути със захарта. Температурата не трябва да надвишава 40 градуса.
Дърпат се от водната баня и се доразбиват още 2-3 минути до получаване на плътен пухкав крем.
Слага се маслото, много меко и на парченца, налива се млякото и към всичко това се настъргва на фино ренде шоколадът. Той може да се смели предварително в блендер, за да се спести време.
Разбива се отново с миксер до хомогенност.
Брашното се пресява на части към сместа заедно с бакпулвера. Разбърква се внимателно, за да остане пухкава консистенцията. Накрая се добавят и орехите и отново се разбърква плавно.
Ако ви се види много рядка сместа за шоколадовия сладкиш, може са се добави още малко брашно, но като цяло трябва да остане малко по фина и рядка смес от тази на обикновено кексово тесто.
Шоколадовата смес се сипва в кръгла тавичка с размери 22 см диаметър. Дъното и стените и са намазнени и набрашнени или е покрита с хартия за печене.
Пъха се в загрятата фурна и ореховият кекс се пече около 35 минути или до суха клечка.
Готовият пухкав кекс с шоколад и орехи се оставя да изстине върху решетка, украсява се с половинки орехови ядки и се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко с този разкош!