Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Разкошен кекс с шоколад и орехи

Разкошен кекс с шоколад и орехи

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Разкошен кекс с шоколад и орехи
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Нека започнем деня с много настроение, чаша ароматно кафе и парче от този разкошен кекс с шоколад и орехи"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 250 г
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1
  • вода - 150 мл хладка
  • олио - 150 мл
  • ванилия - 1
  • какао - 2 супени лъжици
  • орехи - 100 грама смлени
  • млечен шоколад - 100 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват. Разбиват се, докато побелеят. Брашното се пресява. След като се пресее, се смесва с бакпулвера. След като побелеят, към тях се прибавя постепенно брашното. Прибавят се също водата и олиото. Накрая добавяте и ванилията.

От получената смес се отделя една чаена чаша. Към отделената смес се добавя какаото и малко от смлените орехи.

Форма за кекс се помазва с олио и се набрашнява с брашно. Изсипва се половината от сместа без какао. Отгоре изсипвате сместа с какаото. С лъжица може да нашарите кекса. Отгоре се изсипва и останалата смес без какао.

Кексът се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, но само на долен реотан. Кексът се пече така, докато започне да се надига. Трябва да достигне горния ръб на формата за кекс. Тогава се включват и двата реотана. Пече се до готовност. Проверява се с клечка за зъби.

Готовият кекс се остава да изстине малко и се вади от формата за печене. След като кексът е готов, се разтапя шоколадът. Шоколадът се разтапя на водна баня. Кексът се полива с разтопения шоколад. Отгоре се поръсва със смлените орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: