Начин на приготвяне
Класическите рецепти са нещо, което никога не остарява и е любимо на поколения след поколения.
Домашният кекс е една от тези вечно обичани класики.
Хубавото на този лесен сладкиш е, че може да се комбинира и прави в различни форми с добавка на всякакви аромати, плодове и шоколад.
Тук сме избрали да го обогатим именно със шоколад и орехи, а свежият дъх на портокал го допълва в перфектната комбинация.
Настърганата фино кора от цитруса се смесва със захарта, а защо не и да се смели заедно с нея. Това е трик, който прави ароматните масла на портокала да разцъфнат още повече.
Към цитрусовата захар се чукват яйцата и се разбиват на пухкава и плътна пяна.
Добавят се олиото, млякото, щипка сол и брашното с бакпулвера (пресява се на части и се бърка с дървена лъжица за по-добри резултати.)
Към получената кремообразна кексова смес се начупват шоколада и орехите на парченца.
Разбърква се леко и се сипва във дълбока форма за кекс, предварително намаслена и набрашнена.
Портокаловият сладкиш се пече на 180°C в предварително загрята фурна за 30-35 минути или до суха клечка.
Преди да се извади от формата, готовият кекс с парченца шоколад и орехи се оставя за 10 минути и тогава се обръща да изстине напълно върху поднос или решетка.
Да ви е сладко!