Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Овчарски Пай»Импровизиран овчарски пай

Импровизиран овчарски пай

Импровизиран овчарски пай1 / 2
17/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Импровизирана рецепта за овчарски пай за по-смелите домакини, които обичат да рискуват в кухнята"

Необходими Продукти

  • ЗА КАЙМАТА
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • олио
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • кимион
  • ЗА БЕШАМЕЛ
  • краве масло - 50 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • индийско орехче
  • ЗА КАРТОФЕНОТО ПЮРЕ
  • картофи - 10 бр.
  • краве масло - около 30 г
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • кисели краставички - 4 - 5 бр.
  • кашкавал - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо подготвяме картофеното пюре.

Обелваме картофите, нарязваме ги на малки парченца (за по-бързо и лесно после) и ги слагаме в тенджера със студена и подсолена вода, варим до пълното им омекване.

Готовите картофи се отцеждат и се мачкат заедно с горещото мляко, солта и маслото, докато не се получи пухкаво пюре, което оставяме за малко настрана.

В подходяща тенджерка на котлона разтопяваме маслото, след това прибавяме брашното. Бъркаме през цялото време, за да не загори сместа.

Наливаме старателно прясното мляко и продължаваме да бъркаме, за да разбием бучките. Слагаме сол и индийското орехче (аз нямах и не сложих). Оставяме соса на минимален огън, докато се сгъсти.

В дълбок тиган запържваме до златисто лука, след което прибавяме каймата, която предварително сме разбъркали с подправките. Запържваме каймата до готовност.

Разстиламе половината кайма в малка и подмазнена тавичка, отгоре изсипваме готовия Бешамел, разпределяме част от картофеното пюре, нареждаме киселите краставички и слагаме останалата част от пюрето.

Слагаме във фурната да се запече апетитният овчарски пай, докато пюрето не хване коричка.

След това настъргваме отгоре кашкавала и връщаме импровизирания овчарски пай във фурната за около 5 - 10 минути да се доизпече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: