Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Овчарски Пай»Ирландски овчарски пай

Ирландски овчарски пай

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5395k1k3k3
Ирландски овчарски пай
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
11/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Три причини да приготвите овчарски пай още днес - вкусен е, много е вкусен, ама наистина ужасно вкусен е"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 бр.
  • грах - 150 г
  • олио
  • лук - 2 глави
  • заешка кайма - 400 г
  • брашно - 2 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • бульон - от зеленчуците
  • сол
  • захар
  • черен пипер
  • масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 150 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите и морковите се обелват. Картофите се нарязват на едри кубчета. Морковите се нарязват на малки кубчета. Слагат се в тенджера. Добавят се грахът. Сипва се вода, колкото да покрие зеленчуците. Осолява се. Варят се.

Морковите и грахът се отстраняват с решетъчен черпак 10 минути след завирането им. Картофите се оставят да се доварят. Когато се сварят и те се изкарват с решетъчния черпак. Бульонът се запазва.

Картофите се намачкват. Към тях се добавят маслото и прясното мляко. Прясното мляко трябва предварително да се затопли, за да не се пресече. Отново се намачкват до получаване на картофено пюре. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.

В тиган се слага малко олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи с щипка захар. След като се запържи се добавя и заешката кайма да се запържи. Добавят се граха и морковите. Добавя се брашното. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре. Магданозът се измива и нарязва на ситно. Добавя се.

Сипват се 300 мл. от зеленчуковия бульон. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се на бавен огън да покъкри малко. Подготвя се намазнена тава. Сместа се изсипва в тавичката. Разстила се равномерно. Покрива се с картофеното пюре, което също се разпределя равномерно.

С вилица се рисуват фигурки върху картофеното пюре. Овчарският пай се оставя да се пече до запичане на картофеното пюре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: