Начин на приготвяне
Смесете киселото мляко със сока от половината цитрус. Настържете към него джинджифила и чесъна на фино ренде и добавете ситно накълцаните листа от кориандър и магданоз. Подправете соса Тандури със стритите гвоздейчета карамфил, индийско орехче и куркума.
Намазнете леко дъното на тавичка, поставете кръгчета от половината ви останал цитрус и разположете отгоре филето от сьомга, почистено от костици и с кожата надолу. Намажете обилно с по-голяма част от приготвения сос - марината за риба. Остатъка заделете и към него нарежете на ситно червения лук.
Оставете рибата за 4 часа в хладилник, както и заделения сос, за да се маринова в него последно добавения лук.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Сложете рибата да се пече за около 25 минути. Това време е подходящо за филе от сьомга, което е от голяма риба и в най-дебелата си част е 4-4.5 см.
За по-тънки филета, намалете минутите. Те могат да варират и според предпочитанията ви, но винаги е за предпочитане една сочна, крехка и леко розова в средата сьомга. За това не прекалявайте с печенето.
Важно е също слоят от покривната смес да е равномерен и тънък.
Поднесете сьомгата Тандури топла, акомпанирана със още от соса и по желание резени лимон. Може да добавите към печената сьомга и един хубав ориз.
Добър апетит!