Начин на приготвяне
Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол.
В дълбок тиган се задушава ситно нарязаният лук и щом омекне, към него се прибавя оризът. Запържва се, докато стане прозрачен.
След това плънката за пълнен шаран се овкусява със сол и черен пипер и към нея се добавят предварително накиснатите във вряла вода и отцедени боровинки, както и натрошените печени фъстъци.
С получената плънка се пълни вътрешността на шарана.
Приготвеният шаран с плънка се поставя в тава, залива се с малко бяло вино, подреждат се покрай нея свежи билки и се покрива с фолио.
Пече се около 40 минути при 200 градуса с фолиото и след това още 10 минути без фолио.
Пълненият шаран с ориз, боровинки и фъстъци се сервира с гарнитура по избор.
Забележка: Продуктите за плънката на шарана зависят от големината на рибата.
В случая на мен ми беше в повече и напълних 3 домата.