Начин на приготвяне
Почистваме шарана и го оставяме настрани.
За плънката запържваме глава червен лук и морков, добавяме чаша ориз и 500 г кайма, размита във вода.
Доливам вода до готовност на ориза + любимите подправки - аз сложих черен, червен пипер, чубрица и малко мащерка.
След като изстине плънката, пълня и зашивам рибата, поставяме в голяма тава върху 4-5 клонки от асма.
Добавяме 50-100 мл олио и 200 мл вода, слагаме във фурната на 240 °C за 20 минути и след това намаляваме на 150 °C и печем 2 часа, като следим водата да не изври.
Добавяме част от готовата плънка отстрани около вкусния пълнен шаран за още 30 минути и е готово.
Пълненият шаран с ориз за Никулден е много вкусен!
Източник: Suzana Maksimova - Българските ястия и рецепти