Козуначени кифлички с рязан мармалад

18/03/2020
"Магията на козуначените кифлички ще ви завладее в мига, в който опитате тези "
Приготвяне90 мин.
Готвене35 мин.
Общо125 мин.
Порции40
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 820
  • Преглеждания за месеца1819
  • Преглеждания за седмицата1008
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти са на стайна температура.

Затоплям половината прясно мляко. Към него добавям маята, 2 с.л. захар, 2 с.л. брашно. Сместа се оставя на страна, докато удвои обема си - при мен даже се утрои.

Останалото мляко затоплям добре и в него разтварям останалите 8 с.л. захар.

Разбивам яйцата леко, без 1 жълтък, с него ще намажа приготвените кифлички /не на пяна/ и към тях добавям олиото. Оставям на страна.

През това време пресявам брашното с ванилията в голяма купа. Към яйцата бавно сипвам млякото на тънка струйка, за да се темперират яйцата, без да се пресекат. Разбърквам добре и добавям есенцията ром.

В брашното правя кладенче и изсипвам шупналата мая и след нея яйчената смес. Бъркам с дървена лъжица, докато стане топка тесто и ми е трудно да меся. Изсипвам на набрашнен плот и меся до получаване на меко и нелепнещо тесто с мехурчета ♥

Оставям да втаса в купата, покрита със стреч фолио - за около 35 – 40 мин на топло. След това премесвам набързо тестото, като гледам да не добавям още много брашно. Разделям на 5 топки, които разточвам на намаслен плот на кръг с дебелина около 1 см. Разрязвам на 8 триъгълника и в широката част слагам по едно парче твърд мармалад.

Отделеният жълтък се разбива с малко олио и и 2 с.л прясно мляко се намазват вкусните кифлички с мармалад. Поръсват се с леко влажна захар и се оставят малко да се надигнат, за около 10 – 15 мин.

Пекат се на 180°C в предварително загрята фурна за около 30-35 мин.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Georgievaiv
Georgievaiv
18.03.2020 17:59
Страхотни са!
0
0