Начин на приготвяне
За тази рецепта може да използвате всякакво месо от пиле. Избере това, което ви харесва. Аз избрах пилешки бутчета.
В тенджера с вода сварете пилешкото месо. Не изхвърляйте бульона, защото на по-късен етап ще го използвате. Щом то е готово, го извадете в отделна чиния. Изчакайте да поизстине и го отделете на малки парчета.
Нарежете предварително почистения лук на ситно. Моркова обелете и също нарежете на малки парченца.
В тиган загрейте олиото и запържете за една-две минути зеленчуците.
Ред е да добавите и пресованите скилидки чесън. Разбъркайте добре и налейте мъничко вода, за да не загори.
През това време почистете гъбите и нарязани ги прибавете към сместа.
Ред е да се добави и оризът. Отново разбъркайте. Добавете две чаши от пилешкия бульон и поправете със сол и черен пипер на вкус.
Щом водата поизври, прибавете и парченцата късчета от месото към апетитния ориз на тиган.
Гответе до пълното омекване на ориза. Ако оризът с пиле се нуждае от още тепност, добавете вода или пилешки бульон.
Последната съставка, но една от основните и даваща неповторим вкус на ястието, е джинджифила. Той трябва да се обели (най добре с белачка) и да се настържи на ситно ренде.
Поръсете ориза с него, разбъркайте и изключете котлона.
Оставете тигана на изключения котлон, разбъркайте и след 10-тина минути, може да сервирате джинджифиловия ориз с пиле.