Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол и 1 ч.л. бакпулвер.
Добавете едно яйце, жълтъка, захарта, нарязаното на парчета студено краве масло, щипка настъргана лимонова кора.
Замесете масленото тесто. Загънете го в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час.
Докато тестото се охлади, обелете и нарежете на малки парчета крушите.
Сложете ги в тиганче, поръсете с 3 с.л. кафява захар, полейте с рома и сложете на котлона.
Гответе за около 5-6 мин, докато крушите омекнат. Отдръпнете съда от котлона и охладете.
От охладеното тесто за пая откъснете парче, колкото юмрук. Останалото разточете на парче хартия за печене.
Прехвърлете тестото с хартията в тавичка 20 см и оформете висок борд.
Изсипете охладените круши. Отделеното парче тесто разточете на набрашнена повърхност и нарежете на ленти с ш. 1 см.
Наредете ги на решетка върху плънката. Изпечете апетитната кростата на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.
Охладете на решетка и поръсете кростатата с круши с пудра захар.
Да ви е сладко!
Коментари