Начин на приготвяне
Тавичката която ползвам е с размери 32х20 см.
Вземете 3 от яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. От млякото си заделете 1/3, а в другото добавете содата и бъркайте, докато шупне.
Прибавете жълтъците и разбъркайте добре. На два пъти с помощта на дървена лъжица (без миксер) добавете разбитите белтъци и разбъркайте до хомогенност.
Добавете натрошено сирене на вкус.
Поливаме кората небрежно със сместа, сгъваме на хармоника и внимателно я слагаме в леко намазнена (не много мазно дъно, за да не падне при обръщане) тава като леко я сгъваме.
Не натискаме отгоре и не ги тъпчем плътно една в друга. За заливката на баницата по същия начин разделяме жълтъка от белтъка на яйцето, разбиваме на сняг белтъка, а жълтъка объркваме с заделеното 1/3 мляко.
Събираме двете смеси, разстиламе отгоре и накъсваме парченца масло.
Печем сочната баница със сирене в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. или до апетитен цвят.
Веднага след като, я изкараме я обръщаме надолу върху купички за крем карамел например. Оставяме пухкавата баница да се охлади.
Моята баница Пухкавелка е много вкусна закуска за гладници!