Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Моята баница Пухкавелка

Моята баница Пухкавелка

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018345138
Моята баница Пухкавелка
Снимка: Ирина Колева
1 / 3
21/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода - 1 ч.л.
  • сирене - на вкус
  • сол - щипка
  • кори за баница - около 10 бр.
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тавичката която ползвам е с размери 32х20 см.

Вземете 3 от яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. От млякото си заделете 1/3, а в другото добавете содата и бъркайте, докато шупне.

Прибавете жълтъците и разбъркайте добре. На два пъти с помощта на дървена лъжица (без миксер) добавете разбитите белтъци и разбъркайте до хомогенност.

Добавете натрошено сирене на вкус.

Поливаме кората небрежно със сместа, сгъваме на хармоника и внимателно я слагаме в леко намазнена (не много мазно дъно, за да не падне при обръщане) тава като леко я сгъваме.

Не натискаме отгоре и не ги тъпчем плътно една в друга. За заливката на баницата по същия начин разделяме жълтъка от белтъка на яйцето, разбиваме на сняг белтъка, а жълтъка объркваме с заделеното 1/3 мляко.

Събираме двете смеси, разстиламе отгоре и накъсваме парченца масло.

Печем сочната баница със сирене в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. или до апетитен цвят.

Веднага след като, я изкараме я обръщаме надолу върху купички за крем карамел например. Оставяме пухкавата баница да се охлади.

Моята баница Пухкавелка е много вкусна закуска за гладници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: