Къри ориз с тиква и кокосово масло

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
504
15
19
1
24/03/2020
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • ориз - 1 и ½ ч.ч.
  • тиква - 1 и 1/2 ч.ч.
  • кокосово масло - 2 с.л. Био
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л., равни
  • мадраско къри - ½ ч.л.
  • кимион - ½ ч.л.
  • куркума - ½ ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • кафява захар - 1 к.л. тръстикова
  • джинджифил - 2 - 3 щипки на прах
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме чаша и половина ориз, хубаво до избистряне на водата и го накисваме за 30 минути. След това отново го изплакваме и сипваме отцеден в съда на оризоварката.

Добавяме тиквата, нарязана на кубченца (около 1 и ½ ч.ч.) и 2 супени лъжици биококосово масло.

Овкусяваме с 1 и ½ равни чаени лъжички фино смляна хималайска сол, по половин чаена лъжичка мадраско къри, куркума и кимион, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, 1 кафена лъжичка кафява тръстикова захар и 2-3 щипки джинджифил на прах (може и с пресен корен – 1 см, рендосан).

Разбъркваме всички съставки и сипваме точната пропорция вода – 3 ч.ч., която е съотношение 2:1 спрямо ориза (двойно количество от това на варивото).

Зареждаме оризоварката и я включваме. След около половин час тя ще се изключи автоматично и къри оризът е готов.

Поднасяме къри ориза с тиква и кокосово масло топъл, в 3 порции, украсено със стръкче магданоз по желание.

Изключително вкусна комбинация от любими съставки!

Нежната кремообразна тиква чудесно се допълва с плътността на ориза и ароматното кокосово масло, овкусена с ориенталски подправки!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар